Gemenc Nagydíj

ALISCA BAU 50. Gemenc Nagydíj

2024. július 12-14.

Gemenci hírcsokor: 55 UCI világranglista pontot gyűjtöttek a magyar kerekesek, remekeltek a Kálvárián az olaszok, paralimpiai bajnokok a Team Novák csapatában

2019. július 27.

55 UCI világranglista pontot gyűjtöttek a magyar kerekesek az idei Gemenc Nagydíj első versenyén

Valter Attila (Magyarország) sikerével zárult a 45. Alisca Bau Gemenc Nagydíj idei első versenye, ráadásként Pelikán János (Pannon Cycling Team) is bejött az első tíz között ezzel újabb fontos UCI világranglista pontokat gyűjtve. A versenyzők ezúttal is Europe Tour pontokért küzdöttek, melyek fontos szerepet játszanak a szeptember végi világbajnokságra valamint a 2020-as tokiói olimpiára történő kvalifikációban. Valter a győzelemért negyven, míg Pelikán az ötödik helyéért tizenöt pontot kapott. A magyar nemzet jelenleg 760 ponttal a ranglista huszonkilencedik helyén áll.

Remekeltek az olaszok a Kálvária kilátóhoz vezető meredeken

Valter Attila mögött az olasz Sangemini Trevigiani-MG.Kvis kontinentális sorának három kerekese Paolo Toto, Niccolo Salvietti és Dario Puccioni ért célba megszerezve ezzel a második, a harmadik és a negyedik helyet, sőt Marco Cecchini révén hetedikként is az ő versenyzőjük ért fel, ezzel nem kevesebb, mint nyolcvan UCI világranglista pontot gyűjtve. Persze például Paolo Toto teljesítményén nincs miért meglepődni, a huszonnyolc esztendős kiválóság korábban olyan versenyeken állt dobogón, mint Trofeo Laigueglia vagy éppen a Memorial Marco Pantani, de jól emlékezhetünk rá a 2018-as Tour de Hongrie-n is, ahol az összetett előkelő harmadik helyén végzett.

Jól mentek a szekszárdiak hazai pályán

Nem vallott szégyent a szekszárdi regionális csapat, hisz Istlstekker Zsolt mindössze másfél perc hátránnyal az előkelő huszonnyolcadik, míg Schneider Sebestyén két és fél perc lemaradással a negyvenedik helyen gurult át a célvonalon.

Parakerékpáros olimpiai bajnokok a Team Novák csapatában

Novák Károly Eduárd már gyermekként is olimpiai aranyéremről álmodott, csakhogy eleinte ezt gyorskorcsolyázásban képzelte el. Aztán egy baleset mindent megváltoztatott. Elvesztette egyik lábfejét, azóta protézissel él, mindezek ellenére nem adta fel álmai,t parakerékpárosnak állt, sőt legtöbbször az épek között versenyez. Álmait olyannyira nem engedte el, hogy parasportolóként az évek során Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai bajnoki címet szerzett.

De nem ő az egyetlen paralimpiai bajnok a csapatban a Gemenc Nagydíj első versenyén sokáig szökésben lévő ukrán Yegor Dementyev két aranyérmet is szerzett 2012-ben Londonban (C5 országúti mezőnyverseny és időfutam). Yegor egyik keze ugyanis egy születési rendellenesség miatt jóval rövidebb, mint a másik.

Következik

A 45. Alisca Bau Gemenc Nagydíj II 1.2-es verseny július 27-én 13 órakor indul. A karaván 150 kilométert abszolvál, három gyorsasági részhajrával a Garay-téren és két hegyi hajrával a Bródy Sándor utcában, négy öt kilométeres körrel a végén, mielőtt újra a Kálvária kilátó felé fordulnának a versenyzők. A befutó időpontja 16:30 óra magasságára tehető.

Fotók: Vanik Zoltán/Bringasport

Támogatók

Regisztráció