Gemenc Nagydíj

ALISCA BAU 50. Gemenc Nagydíj

2024. július 12-13.

Erős mezőny, magyar esélyesekkel az Alisca Bau Gemenc Nagydíj idei versenyein

2019. július 25.

2019-ben jubilál a Gemenc Nagydíj. Hazánk legrégebb ideje folyamatosan megrendezésre kerülő országúti kerékpárversenye a 45. születésnapját ünnepli.

Az idei viadal a hagyományoktól kissé eltérő módon zajlik. Július 26-án és július 27-én, két egymástól független díjazású és pontozású UCI 1.2-es kategóriájú versenyre kerül sor, természetesen szekszárdi központtal. A pénteki és a szombati szakasz rajtja is a Béla térről indul, majd mindkét napon a legendás Kálvária kilátónál lesz a befutó, amely a remények szerint kedvez majd a magyar versenyzőknek is.

Július 26-án, pénteken 15 órakor rajtol a 2019-es Alisca Bau Gemenc Nagydíj első versenye, amely Szekszárd környékén vezet 165 kilométeres távon, három gyorsasági részhajrával Kisdorogon, két hegyi hajrával Kétyen, majd nem sokkal a Kálvária kilátó előtt egy újabb lehetőséggel a hegyi pontok gyűjtésére. A befutó időpontja 19:00 óra és 19:30 óra között várható. Másnap 13 órakor indulva 150 kilométert abszolvál a karaván, három gyorsasági részhajrával a Garay-téren és két hegyi hajrával a Bródy Sándor utcában, négy öt kilométeres körrel a végén, mielőtt újra a Kálvária kilátó felé fordulnának a versenyzők. A befutó időpontja 16:30 óra magasságára tehető. A kerekesek ezúttal is világranglista pontokért küzdenek, melyek fontos szerepet játszhatnak a szeptember végi világbajnokságra valamint a 2020-as tokiói olimpiára történő kvalifikációban.

Az előzetes rajtlista alapján tizenkét csapat versenyzői állnak rajthoz a viadalokon, közte hat kontinentális, azaz a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség harmadik vonalában jegyzett sor, öt regionális klubcsapat és egy nemzeti válogatott teszi teljessé a mezőnyt.

Olyan kerékpárosokat köszönthetünk a rajtvonalnál, mint a pályakerékpáros Európa-bajnok lengyel Wojciech Pszczolarski (Pardus Tufo-Prostejov), a paralimpiai olimpiai és világbajnok Novák Károly Eduárd (Team Novák), a Magyarországon korábban már versenyt is nyerő Marek Canecky (Dukla Banska-Bystrica) vagy éppen a nemzetközi mezőnyben is jól ismert olasz Paolo Toto (Sangemini Trevigiani-MG.Kvis).

Ami a magyarokat illeti, népes létszámban képviselik a nemzetet, hiszen az előzetesen benevezett közel harminc hazai kerékpáros is egyedülállóvá teszi a 1.2-es besorolású viadalt, köztük olyan nevekkel, mint Peák Barnabás (Magyarország), Valter Attila (Magyarország) az újdonsült magyar bajnok, Szarka Gergely (Epronex-BSS Oil Team), valamint Lovassy Krisztián (Epronex-BSS Oil Team), Pelikán János (Pannon Cycling Team) vagy éppen Rózsa Balázs (Team Differdange-GeBa).

Természetesen nincs Gemenc Nagydíj villanyfényes kritérium nélkül. Július 27-én, szombaton este 20:00 órától a Béla király tér – Bezerédy utca – Széchenyi u. – Garay tér körpályán láthatjuk majd a versenyzőket egy órán keresztül.

A teljes rajtlista letölthető az alábbi linken!

RAJTLISTA