Gemenc Nagydíj

ALISCA BAU 50. Gemenc Nagydíj

2024. július 12-13.

A legerősebb magyar versenyzők is ott lesznek a jubileumi 45. Alisca Bau Gemenc Kupán!

2019. július 12.

2019-ben jubilál a Gemenc Nagydíj. Hazánk legrégebb óta folyamatosan megrendezésre kerülő országúti kerékpárversenye 45. születésnapját ünnepli. Ennek megfelelően a legjobb magyar országútisok mind ott lesznek a rajtnál, egy bombaerős magyar válogatott érkezik!

Az idei viadal a hagyományoktól kissé eltérő módon kerül lebonyolításra. Július 26-án és július 27-én, két egymástól független díjazású és pontozású UCI 1.2-es kategóriájú versenyre kerül sor, természetesen szekszárdi központtal. A pénteki és a szombati szakasz rajtja is a Béla térről indul, majd mindkét napon a legendás Kálvária kilátónál lesz a befutó, mely reményeink szerint kedvez majd a magyar versenyzőknek is.

A pénteki etapon a tavaly már kipróbált bonyhádvarasdi és kétyi körök után érkezik majd vissza Szekszárdra a peloton, ahol egy teljesen új és brutálisan nehéz emelkedőn jutnak fel a Kálváriához. A néhol közel 20%-os meredek sokaknak gondot okozhat a nap végén.

Szombaton a korábban is használt öcsényi sík köröket követően egy hegyi körpályát teljesítenek a versenyzők Szekszárdon belül, a régi, “klasszikus” belvárosi körből négyet abszolválva, a negyedik végén, pedig megint a Kálvária macskaköves meredeke lesz a cél.

„A magyar országúti kerékpársport az idei évben eddig várakozáson felül teljesít. Nemzetünk előkelő helyen áll mind a világbajnoki, mind az olimpiai kvalifikációs sorrendben. A kvalifikáció azonban még nem zárult le egyik világversenyre sem, így a Gemenc Kupa pontjai meghatározóak lehetnek a magyaroknak. A két különálló egynapos verseny előnye, hogy több világranglista pont szerezhető, mint a többnapos versenyen. A Magyar Kerékpáros Szövetséggel karöltve az idei évben a verseny arra fókuszál, hogy a magyarok lehetőség szerint minél több UCI pontot gyűjtsenek. A szövetség kéréseit maximálisan figyelembe véve alakítottuk ki a pályákat és versenytávokat is.”- mondta el az idei rendezés kapcsán Szilasi László, versenyigazgató.

„Az idei Gemencre bombaerős magyar válogatott érkezik. Itt lesz Peák Barnabás, aki nemrégiben kötött két éves szerződést a világ egyik legjobb WorldTour csapatával, a Mitchelton-Scott egyesületével. Itt lesz a Tour de Hongrie két összetett dobogósa, Valter Attila (CCC Development Team) és Dina Márton (Kométa Cycling Team) is a válogatottban. Mindhárman a futamok esélyeseinek számítanak, sőt, azt sem tartom kizártnak, hogy egy-egy napon akár közülük többen is dobogóra álljanak. Rajtuk kívül a mezőnyben láthatjuk majd természetesen az aktuális országúti magyar bajnokot, Szarka Gergelyt (Epronex – BSS Oil Team) és két fiatal szekszárdi kerékpárost is, Schneider Sebestyént és Ilststekker Zsoltot a régió mix csapatában. A végére maradt hazánk egyetlen kontinentális besorolású országútis csapata, a Pannon Cycling Team, akik folyamatosan azért dolgoznak, hogy versenyzőket „adjanak feljebb” nagyobb profi csapatokhoz. Közülük a fiatal titán, Fetter Erik érheti el ezen a terepen a legjobb eredményeket. A legjobb magyar sorokon kívül természetesen most is erős nemzetközi klubokat várunk a 100 fős mezőnybe, jön hozzánk francia, luxemburgi, cseh, szlovén, román és szlovák alakulat is, a csapatok 7 fővel indulnak.”

Természetesen nincs Gemenc Nagydíj villanyfényes kritérium nélkül! Július 27-én, szombaton este 20:00 órától a Béla király tér – Bezerédy utca – Széchenyi u. – Garay tér körpályán láthatjuk majd a versenyzőket egy órán keresztül.