Gemenc Nagydíj

ALISCA BAU 50. Gemenc Nagydíj

2024. július 12-14.

Cukorbetegen is a Gemenc Nagydíj mezőnyében

2018. május 25.

Kevesen tudják, de az idei Gemenc Nagydíjon rajthoz álló Development Team Novo Nordisk csapatának minden egyes versenyzője egyes típusú inzulinos cukorbeteg.

A dátum 2003. április 21., amikor is Phil Southerland egy a főiskolások számára kiírt kerékpárverseny rajtjánál készülődött. Phil, aki hét éves kora óta egyes típusú, inzulinos cukorbeteg nem sokkal a rajtot megelőzően meghökkenve vette észre, hogy betegségével nincs egyedül a mezőnyben. Egy másik srácot vett észre, aki épp az inzulinját adta be magának. Joe Eldridge volt az. Ezzel a momentummal egy életre szóló barátság vette kezdetét. Így kezdődött a Team Type 1 története.

Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabétesz) egy autóimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel saját sejtjeinek egy részét. Ennek hatására gyulladás következik be, ami elpusztítja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel, ketózissal járó életveszélyes állapot, az úgynevezett ketoacidózisos kóma alakulhat ki.

A Team Type 1 mára már egy egész kiterebélyesedett sportkoncepcióvá vált. Ha úgy tetszik több különálló szakosztállyal rendelkezik. A profi férfi gárda mellett, női csapatot, utánpótlás csapatot – ők versenyeznek Szekszárdon – öregfiúk csapatot, hosszútávfutó, triatlon és kettes típusú cukorbetegeket foglalkoztató szakágat is működtetnek.

Kezdetben az alapkoncepciótól kissé eltávolodván a betegségben nem érintett versenyzők is helyet kaphattak a csapatban. A 2012-es év fantasztikus sikereket hozott, ám nem sokra rá hivatalosan is bejelentették, hogy 2013-tól csak olyan kerekeseket kívánnak foglalkoztatni, akik együtt élnek a betegséggel. Ez azt eredményezte, hogy a 21-es keretből, mindössze négyen (Fabio Calabria, Joe Eldridge, Javier Megias és Martijn Vershoor) maradhattak.

Az új szponzor a dán inzulingyártó óriás a Novo Nordisk lett, ezzel a csapat nevét is átváltoztatva Team Novo Nordiskre.

„A céljaink nem változtak, még mindig kiemelt fontosságú, hogy ott lehessünk egy nagy körversenyen, de nem ez az elsődleges. Szerencsére a Novo Nordisk hosszú távra tervez. Talán három-négy év múlva jöhet el az idő, hogy megvalósuljon ez irányú elképzelésünk.” – nyilatkozta Vassili Davidenko sportigazgató. Sutherland hozzátette, hogy nem kevesebb, mint egy kilenc éves tervben gondolkoznak, amelynek végén 2021-ben a Tour lenne a megkoronázása, hisz pont abban az évben ünnepli 100. évfordulóját az inzulin feltalálása.

A Gemenc Nagydíjon az utánpótlássor a Daclain Irvine (ausztrál), Samuel Munday (ausztrál), Oliver Behringer (svájci), Lucas Dauge (francia), Ulugbek Saidov (üzbég) és Phippen Lakota (amerikai) alkotta hatossal indult.

Fotók: Vanik Zoltán/Bringasport

Támogatók