Gemenc Nagydíj

ALISCA BAU 50. Gemenc Nagydíj

2024. július 12-13.

A 43. Alisca Bau Gemenc Nagydíj (UCI 2.2) bemutatása, szakaszai

2017. május 08.

Emblematikus helyen, a Kálvária kilátóban tartottuk meg a 43. Alisca Bau Gemenc Nagydíj első sajtótájékoztatóját, amelyen részt vett Ács Rezső Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere, Korcsmár István az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója, Arató Gábor a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja, Csillag Balázs a Szekszárdi Sportközpont ügyvezetője és Szilasi László a Nagydíj versenyigazgatója.   2017 a megújulás éve, legalábbis a Gemenc Nagydíj életében! Új szervezőkkel, megújult logoval és arculattal, és persze egy modern, friss honlappal jön az idei verseny, de ami a legfontosabb, bekerült az esemény a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárába. Ezzel a Tour de Hongrie mellett megvan hazánk második, többnapos, UCI 2.2-es kategóriás országúti körversenye, melyen világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjthetnek a résztvevők. A háromnapos megmérettetésre 16 csapat nevezését fogadták el a szervezők, 20 országból érkeznek a profik és hat magyar csapatnak is szurkolhatunk.

Idén a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. és szakmai partnere a Hungaro Fondo Nonprofit Kft. rendezi meg az ország egyik legnagyobb múlttal rendelkező nemzetközi kerékpáros versenyét. Az érdeklődők a tavalyi évhez hasonlóan három napon keresztül szurkolhatnak a versenyzőknek május 25-27 között, a szakaszok útvonalában viszont jelentős változások lesznek.

„A szervezés legelejétől mindent úgy csináltunk, ahogyan a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályzata megköveteli, pedig nem volt biztos, hogy megkapjuk az UCI státuszt. Az UCI válasza az utolsó pillanatban, két héttel a verseny előtt érkezett meg, bekerültünk a naptárba, de megvan az UCI kategória! Ez óriási fegyvertény sportszakmailag és kiváló felkészülési állomás a magyar csapatoknak a június végi hatnapos Tour de Hongrie előtt. A külföldi csapatok nagyon komoly létszámban jelentkeztek, akár 200 fős mezőny is összejött volna, de ez óriási költséget is jelentene, amit idén még nem bír el az esemény. Biztató jel, hogy rengeteg profi klub szívesen jön hozzánk versenyezni, lesznek többek közt Ausztriából, Olaszországból, Bulgáriából, Kazahsztánból és Németországból is UCI csapatok. A biztonságos szervezésen és lebonyolításon túl az idei év legfontosabb célja, hogy „visszaadjuk” a szekszárdiaknak a Gemenc Kupát és újra sok néző kövesse az utak mentén a szakaszokat. Az útvonal kialakítását is ezzel a szemlélettel raktuk össze, visszakerült a programba a tradicionális Kálvária prológ, sőt péntek este is oda futunk be. A szakaszok időpontjait is ahhoz alakítottuk, hogy a lehető legtöbben ki tudjanak jönni szurkolni munka után.” – mondta a szervezés háttere kapcsán Szilasi László versenyigazgató, aki a Tour de Hongrie hasonló státuszában töltött tapasztalatokat a Gemenc Kupán is kamatoztatni fogja.

Május 25-én, csütörtökön 18 órától a szekszárdi Garay térről, 1 perces időközönként indul a közel 100 versenyző az ún. prológra, mely egy mindössze 2 km hosszú egyenkénti hegyi időfutam, ahol a rövid táv során a meredek Kálvária kilátóhoz kell feltekerni, helyenként 15%-os részeken.

Május 26-án, pénteken egy 140 km-es országúti szakasszal jön a Gemenc Kupa leghosszabb etapja, melynek fő érdekessége a nézők számára a Bonyhád – Kisdorog – Bonyhádvarasd körpálya, ahol három és fél kört tesz meg a mezőny a tavalyi Országos Bajnokság nyomvonalán, mielőtt a szálkai hegyen keresztül visszaérkezne Szekszárdra, ahol hegyi befutó várja a kerékpárosokat a Kálvárián.

Május 27-én, szombaton egy 110 km-es sík szakasszal zárul a Gemenc Kupa, a peloton három kört tesz meg a Szekszárd – Őcsény – Decs – Sárpilis – Szekszárd útvonalon, a befutó a rövid macskaköves emelkedő végén, a Béla téren lesz.

Szombat délután a gyerekeket és az amatőr kerékpárosokat több korcsoportban is várják a szervezők a Béla tér körüli kritériumversenyekre, ezekre a helyszínen lehet nevezni 12 órától. A résztvevők a rajtszám mellé ajándék belépőt is kapnak a szekszárdi élményfürdőbe, melyet a hétvége során használhatnak fel.

Szombat este 20 órától egy látványos, villanyfényes, 60 perces kritérium futammal búcsúznak a profi kerékpárosok a tolna megyei székhelytől, ez a viadal már nem tartozik bele az UCI versenybe.

Fotó: Kiss Albert