Gemenc Nagydíj

ALISCA BAU 50. Gemenc Nagydíj

2024. július 12-14.

Közeleg az ország egyik legnagyobb kerékpáros körversenye

2018. május 11.

A mai napon Szekszárdon került sor a május 24-26-ig megrendezésre kerülő 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj szakaszainak, csapatainak és újdonságainak ismertetésére. A sajtótájékoztatón részt vett Ács Rezső Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere, Korcsmár István az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója, Csillag Balázs a Szekszárdi Sportközpont ügyvezetője, Szilasi László a Nagydíj versenyigazgatója, valamint Istlstekker Zsolt a szekszárdi gyökerekkel rendelkező kiváló tehetség (jelenleg a Kőbánya Cycling Team kontinentális csapat kerékpárosa).

A 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj és a szervező Szekszárdi Sportközpont hatalmas lépést tesz a kerékpározás, a város és a régió népszerűsítése érdekében, hiszen a versenyt első alkalommal fogja élőben közvetíteni a televízió. A magyar Sport 1-en és Sport 2-n kívül a Cseh Sport Tv-n is műsoridőt kap a Nagydíj. Külön kiemelendő, hogy az élő közvetítés egy LED falon keresztül folyamatosan követhető lesz a Béla király téren is.

Az elmúlt évben Szekszárd városának, a szervező csapatnak és a támogatóknak is az volt a célja, hogy a verseny bekerüljön a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárába. Ezt sikerült is tavaly elérni és idénre megtartani, 2018-ban újra UCI 2.2-es besorolást kapott a viadal! Az elmúlt évhez képest sokkal több versenyző fog rajthoz állni, hiszen 20 csapat 120 kerékpárosa érkezik a tolnai megyeszékhelyre, köztük 5 magyar csapat (Kőbánya, Epronex, DKSI, Pannon Cycling Team és Zengő), valamint 15 külföldi csapat, számos profi alakulat.

A verseny legnagyobb neve a cseh Author csapatban érkező Jan Barta lesz, aki tavaly még Peter Sagan csapattársa volt a Bora-Hansgrohe WordlTour gárdában. 2006 óta profi, aki 7 évet töltött a WorldTour-ban, igazi szökés specialista, aki karrierje során három Tour de France-t, két Giro d’Italiát és egy Vuelta a Espagna-t is teljesített!

Ami a magyarokat illeti, ott lesz a rajtnál a tavalyi összetett második helyezett Kusztor Péter, az országúti magyar bajnok Lovassy Krisztián és a 2017-es év legemlékezetesebb hazai szökését bemutató Pelikán János is.

Fontos megemlíteni, hogy az élő közvetítés a Magyar Kerékpáros Szövetség támogatásával valósulhat meg.

A magyar Sport 1 és Sport 2-n kívül a Cseh Sport Tv-n is műsoridőt kap a Nagydíj.

Május 24-én, csütörtökön 18 órától a szekszárdi Garay térről, 1 perces időközönként indul a 120 versenyző a tradícionális prológra, mely egy 2 km hosszú egyenkénti hegyi időfutam, ahol a rövid táv során a meredek Kálvária kilátóhoz kell feltekerni, helyenként 15%-os meredekségű részeken.

Május 25-én, pénteken egy 162 km-es országúti szakasszal jön a Gemenc Kupa idei leghosszabb etapja, ahol Sióagárd, Harc, Zomba, Tevel, Kisdorog, Bonyhádvarasd településeken többször is át fog haladni a mezőny. Két bonyhádvarasdi kör után, három teveli kör következik, majd Szekszárdra visszatérve a hegyi befutó ezúttal is az emblematikus Kálvária kilátónál lesz.

Május 26-án, szombaton a tavaly már nagyon jól bevált „Sárköz körön” (Szekszárd – Őcsény – Decs – Sárpilis) fog négy kört teljesíteni a mezőny, ami 131 km-es távot jelent és remek lehetőséget a spintereknek egy mezőnyhajrára a teljesen sík terepen.

Szombat este 20 órától egy látványos, villanyfényes, 60 perces kritérium futammal búcsúznak a profi kerékpárosok a tolna megyei székhelytől, ez a futam már nem tartozik bele az UCI versenybe.

Szombati kísérő programok:

A korábbi évekhez hasonlóan a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíjon sem feledkezünk meg a legfiatalabb generációról. Május 26-án szombaton bólyákkal, billenőpallókkal, fekvő létrával és még sok-sok érdekes dologgal nehezített akadálypályával várjuk a gyermekeket. Óvodásoktól az iskolásokig mindenki megmutathatja, hogy mire képes két keréken. A részvevők között értékes nyereményeket sorsolunk majd ki.

Szemkápráztató mutatványokban sem lesz hiány, amiről a Gravity Academy csapata fog gondoskodni. Az országos ismertségnek örvendő alakulat tagjai kerékpárral, egykerekűvel és kétlábon mutatják be lélegzetelállító trükkjeiket.

Csapatlista:

Development Team Novo Nordisk (amerikai)

KONTENT DKSI (magyar)

mebloJOGI Pro-Concrete (szlovén)

Kőbánya Cycling Team (magyar)

Lviv Cycling Team (ukrán)

Team Cervelo (olasz)

Team Forman Cinelli (cseh)

Elkov-Author Cycling Team (cseh)

Dukla Banská Bystrica (szlovák)

Tirol Cycling Team (osztrák)

Pannon Cycling Team (magyar)

Delio Gallina Colosio Eurofeed (olasz)

Cycling Team Friuli (olasz)

Epronex – Bike Hungary (magyar)

Team NOVÁK (román)

WSA Pushbikers (osztrák)

Serbia National Team (szerb)

MyBikes STEVENS (osztrák)

Zengő SE (magyar)

Steaua Bucharest (román)

Támogatók

Regisztráció